Vremeplov: Italija 1994. - kad penali kroje sudbinu

410 07.06.2018 08:25 Volcano sport tim

U susret Mundijalu u Rusiji u današnjem izdanju naše stalne rubrike Vremeplov prisjećamo se finalista iz 1994. godine - reprezentacije Italije.
Azuri su u SAD došli kao trećeplasirani na prvenstvu svijeta u svojoj kući 1990. godine (rane iz polufinala sa Argentinom bile su još svježe), uvjereni da mogu da odu do kraja. I otišli su korak dalje, ali ne i dva - penal rulet je opet bio koban...
Krenimo ispočetka. Azuri Ariga Sakija su u grupnoj fazi na otvaranju šokantno poraženi od Republike Irske (1:0), uslijedilo je novo mučenje i trijumf na Norveškom (1:0 - strijelac Dino Bađo), da bi uz 1:1 protiv Meksika (strijealc Masaro) Italijani nekao ugrabili nokaut fazu.
U osmini finala sa igračem manje (isključenje Zole) azuri su uspujeli da okrneu Nigerijce - vodili su afrički orlovi golom Amunkiea, ali je Roberto Bađo sa dva gola (88.minut i 102.) obezbijedio plasman Italijanima u četvrtfinale, gdje ih je čekala Španija. Veliki derbi riješii su Dino Bađo i Roberto Bađo (2:1), da bi u plufinalu naletjeli na najveće iznenađenje šampionata - Bugarsku. Roberto Bađo je kao protiv Nigerije opet bio heroj - sa dva gola srušio je nade Stoičkova i družine da mogu do borbe za Zlatnu boginju.
A u finalu Italijane je čekao - Brazil. U reprizi finala 1970. godine. Nakon 120 mnuta borbe i početnih 0:0, penali su dali odgovor o novom prvaku planete. Marsio Santos i Barezi su promašili u prvoj seriji, a onda za Brazilce pogađali Romario, Branko i Dunga, da bi kod Italijana Albertini i Evani bili precizni, a put do mreže nisu pronašli Masaro i tragičar finala Roberto Bađo.
Za Italiju je finale počela ekipa sa slike:
GORNJI RED: Maldini, Berti, Musi, Masaro, Paljuka, Dino Bađo.
DONJI RED: Donadoni, Albertini, Roberto Bađo, Benarivo, Barezi.
U igru su ušli Apooloni i Evani, a tokom šampionata kvalitetne role pružili su Kaziragi, Markeđani, Kostakurta, Tasoti, Sinjori, Zola...

TIP 1X2
TIP DANA
Rostov VS KS Samara
12.08.2019 19:00