Mamiću 6,5 godina zatvora

603 06.06.2018 11:51 Volcano sport tim

Nekadašnji predsjednik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić nepravosnažno je osuđen na 6,5 godina zatvora zbog finansijskih malverzacija prilikom nekoliko transfera igrača iz njegovog kluba u inostranstvo. 

Pored Zdravka, osuđen je i njegov brat Zoran, na četiri godine i 11 mjeseci, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović na tri godine, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora po svim tačkama.

Zdravko Mamić kriv je za malverzacije pri podjeli obeštećenja za transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena, dok su za malverzacije pri Lovrenovom transferu krivi i Mamić mlađi i Vrbanović. Prema navodima Suda u Osijeku, Zdravko Mamić je nezakonito prisvojio 50 miliona kuna (oko sedam miliona eura), kao i da je državu oštetio za 12 miliona kuna za porez (oko 1,6 miliona eura). Sud je naložio da Mamić mora vratiti sav nezakonito stečeni novac, a oduzimaju mu se i dva stana u centru Zagreba.

Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su po prvoj tački optužnice za davanje mita, ali po svim ostalima su krivi. Po drugoj i trećoj tački optužnice kriva su sva četvorica.

 

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45