Navijački kutak: Možda su podijeljeni, ali tribine se i dalje tresu

3006 17.05.2018 17:18 Volcano sport tim

Nakon jedne sjajne navijačke grupe o kojoj ste čitali prethodne sedmice, sada se selimo na jednako paklen drugi dio Topčiderskog brda - vrijeme je za priču o navijačima Partizana.

 

ŠMEKERSKI PREUZETO IME
Od dana osnivanja sportskog društva Partizan ima svoje vjerne navijače i uglavnom je bio obožavan u svim dijelovima Jugolslavije. Od sedamdesetih godina prošlog vijeka ima i organizovanu podršku sa tribina, prvo sa stadiona JNA, a kasnije i iz dvorane - posebno se pamte navijanja na košarci, koje je i danas zaštitni njihov znak.

Ime "Grobari" vodi porijeklo od pokušaja simpatizera nekih drugih klubova da crnu boju na zastavi Partizana i ime ulice (Humska) u kojoj je sjedište kluba, "spakuju" u pogrdan naziv.
Kao što obično biva, nadimak je prihvaćen, uz ponos što izaziva strahopoštovanje rivala i njihovih navijača, a južna tribina stadiona u Humskoj ulici postala je uporište najvatrenijih.

 

DOMINACIJA U '70. i '80 i GAF SA TABLICAMA
Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Grobari su bili bez premca na ovim prostorima. Dugo vremena su se okupljali na terazijskoj česmi. Jednom prilikom pred utakmicu protiv Hajduka u Splitu, grupa Grobara je iz Beograda ponijela registarske tablice i šrafcigere. Veče prije utakmice zamijenili su nekoliko tablica, da bi sjutradan navijači Hajduka izlupali ta kola, a neka prevrnuli u more... Naravno, građana Splita, samo sa lažnim beogradskim tablicama.

Bilo je i nešto ekstremnijih ekscesa, a pamti se i premlaćivanje Hajdukovaca početkom osamdesetih, koji su se jednom prilikom drznuli da u Beograd dođu autobusom na kojem je pisalo Naš Dragi Hajduk (početna slova dovoljno govore), potom divljanje u Vinkovcima i "rat" u maksimirskom parku 1983, zatim izazivanje požara i opšteg haosa na utakmici protiv Rome 1988, pa spektakularno navijanje na finalu Kupa protiv Veleža 1989. kao i lomljenje reklama i tuča sa policijom na stadionu u Zagrebu godinu dana prije one čuvene neodigrane utakmice između Zvezde i Dinama.

Grobari su na utakmici protiv Intera 1990. godine prvi upalili baklje u krug oko terena, na sve četiri tribine. I danas smatraju da su Delije tu njihovu ideju prekopirale na čuvenom meču protiv Bajerna godinu kasnije. Tu bakljadu možete pogledati na video snimku uznad od četvrtog minuta.
Naravno, da se ne zabravi - Grobari su sve ono što nisu Delije (navijači "omražene" Zvezde) i obrnuto. Zbog svega svaki vječiti derbi prate neredi po Beogradu.

A koliko znaju da budu ludi osjetio je i novinar TV kuće Discovery kada je pravio čuvene emisije o navijačima širom svijeta.

 

BORBA ZA PREVLAST
Od nekada familijarne navijačke grupe, mnogi su govorili i najgospodskije na ovim prostorima danas nema ništa. Podjele među navijačkim podgrupama organizovanih navijača Partizana prisutne su već dvije decenije. Najprije se odvojila grupa "Južni front", nezadovoljna djelovanjem tadašnjeg Juga, a u novije vrijeme je bilo podjele na "Alkatraz" i "Zabranjene".
Kako izgleda borba za prevlast na južnoj trinbini javnost je mogla da vidi na jednom od posljednjih derbija. Nezvanično, grupa koja je pokrenula pokušaj puča jesu Vandal Bojsi, kojima su se pridružile još neke grupe Grobara. Zanimljivo je da su svi na derbi došli uniformisani, obučeni u identične dukseve i grupisani na jedno mjesto. Samo se čekao trenutak kada se kreće u napad.


Za to im je odlično poslužila bakljada Delija i iskoristili su faktor iznenađenja i došli nadomak cilja. Šipka im je bila bliža nego ikada! Potisnuli su Grobare okupljene oko Alkatraza i došli u srce Juga odmah ispod semafora, na nekoliko metara od "šipke".
Međutim, kada su im ponestale baklje, krenuo je surov protivudar Grobara koji vladaju jugom. Bilo ih je više i samo su sačekali da ponestanu baklje, a onda su bukvalno pregazili protivnike.
Svoje protivnike su ponizili tako što su ih skinuli potpuno gole i izbacili sa tribine na atletsku stazu stadiona. Tada je među "pučistima" bilo i ljudi iz Splita koji su u svemu učestvovali navodno zbg novca.
Ove sezone na stadionu Partizana pjesma Grobara čuje se sa tri različite strane, ali i dalje se bivši JNA trese kada krene neka od čuvenih pjesama Partizanu.

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45