Fudbalski zanesenjak koji je obišao Evropu za 11 mjeseci

306 28.04.2018 11:20 Volcano sport tim

Namršteno prvo junsko jutro 2017. godine (a kakvo će bez takvo - oblačno i tmurno da bude u Londonu) označilo je početak avanture za jednog tada četrdesetogodišnjaka iz južnog dijela engleske prijestonice. Met Voker, statističar Britanskog ministarstva pravde, sjutra je već bio u dalekoj Gruziji, narednog vikenda na Islandu, pa na Farskim ostrvima, u Švedskoj...

Uz teško objašnjivu maršrutu, gdje je Stari kontinent "prekrižan" nekoliko puta svim mogućim prevoznim sredstvima, godinu kasnije, Met u Crnoj Gori uspješno završava nevjerovatnu misiju. Naša zemlja i utakmica između Koma i Mladosti na Zlatici biće posljednja stanica na jedinstvenom putu na kojem je ovaj momak obišao 55 zemalja i u svakoj od njih gledao makar jedan fudbalski meč!

"Tu sam, u Crnoj Gori, konačno. Uzbuđen sam", uz osmjeh za Dnevne godine počinje priču Met, koji je prije nekoliko dana doputovao u Crnu Goru i smjestio se u Kotor.

Danas se sa svojih 12 drugara, koji su stigli da uveličaju njegovu završnu žurku, seli u Podgoricu. Zašto baš Crna Gora za kraj i to utakmica Kom - Mladost?

"Kada sam pravio neki raspored Crna Gora je bila idealna za kraj, makar prema onome što sam čuo i čitao o vašoj zemlji. Lijepo vrijeme, prava destinacija i za moje prijatelje. A zbog čega Kom-Mladost? Domaćin se bori za opstanak, gost za Evropu, nadam se da će biti dobar meč. Sa dosta golova. Preferirao sam i u ostalim zemljama, manje poznate stadione i klubove, tako želim i da završim. Da osjetim ambijent van onih najvećih arena. Pa Kom će zbog nas od sada imati fanove u Londonu", najavljuje Met.

A kako opisati ovog fudbalskog globtrotera? Zanesenjak, čovjek za koga zbog ljubavi prema fudbalu ne postoje granice, strastan obožavalac najljepše igre na svijetu...

"Ideju za ovaj poduhvat dobio sam nakon čitanja knjige Čarlija Konlija "Stamping Grounds" ("Utabani tereni") koja govori o kvalifikacionom ciklusu Lihtenštajna za Svjetsko prvenstvo 2002. godine. Pomislio sam: ‘Ako neko može napisati knjigu o fudbalu u Lihtenštajnu, zašto da ne probam da napišem knjigu o obilasku utakmica svih 55 UEFA članica u jednoj sezoni?’, kaže Met.

Dakle - naredni cilj je knjiga, u kojoj će biti opisani svi mečevi, svi gradovi, kulture, nacije, njihova istorija - biće to jedno bogato štivo.

"Nadam, se. I možda knjigu nazovem - "Put do Crne Gore", kaže Met i nastavlja. "Pokušaću na jednom mjestu da objedinim sva iskustva koja sam proživio, stvari koje sam naučio".

A nakon osvajanja Evrope - slijedi...

"Azija", kao iz topa nam odgovara ovaj interesantni Britanac. "Pokušaću u svim azijskim zemljama da odgledam po jedan meč za godinu dana. Ali mora da prođe malo vremena, da se vratim prije svega na posao i naravno da prikupim novac".

Met Voker je veliki navijač Fulama - u moru londonskih klubova izabrao je baš tim sa Krejven kotidža.

"Od rođenja sam navijač Fulama. Pratio sam klub redovno kroz četiri divizije u kojima je igrao, kao i na gostovanjima po Evropi protiv CSKA iz Sofije, Rome, Bazela, Juventusa i Volfsburga, na putu do finala Lige Evrope 2010, kada smo izgubili od Atletiko Madrida. Pamtim i vašeg Elsada Zvertotića, nije baš ostavio neki trag", objašnjava Met.

Tokom jedinstvenog putešestvija kroz Evropu, uz sjajnu ideju koja ga je vodila, jasno je da je Met morao najviše da razmišlja o najvažnijem dijelu - finansijama. Nečem, što bi većinu sličnih entuzijasta stopiralo na samom startu.

"Godinu ipo sam štedio novac, a najveći trošak je bio smještaj. Sa mnogim klubovima sa bio u kontaktu, pa sam ulaznice dobijao besplatno, mada su i jeftine u većini zemalja. Prevoz je takođe bilo teško organizovati, ali uspio sam. Sponzorstva? Nema ih, bolje je ovako", priča nam uz osmjeh ovaj četrdesetogodišnjak.

A posao? Odmor od godinu dana je praktično nemoguće uzeti...

"Tražio sam neplaćeni odmor 18 mjeseci: 11 za putovanja i još sedam za pisanje knjige. Moj šef je veliki navijač Mančester junajteda, voli fudbal, pa kada je čuo o čemu se radi - dozvolio mi je da idem putem snova", ističe Met.

Najljepši stadion?

"Pančo arena u Mađarskoj. Prelijepa arena".

Najbučniji navijači?

"Fanovi Trabzona stvaraju zaglušujuću buku, prave ludačku atmosfera. Porto i Brondbi takođe imaju sjajan ambijent".

Najtiši navijači?

"Navijači Genta. Jako su nezainteresovani za ono što se dešava na terenu".

Najljepši grad?

"Mnogo je zaista sjajnih mjesta, Sevilja, Talin su zaista čudesni, ali Tbilisi je najljepši - sve je tu nekako blizu - rijeka, planine, vinska područja, istorijski gradovi..."

Najmanje gledalaca?

"22 na meču u San Marinu", podvukao je Met, koji je odgledao 96 utakmica od juna 2017. do kraja maja 2018. na svom proputovanju kroz Evropu - 79 najvećeg ranga, dok je preostalih 17 mečeve "otišlo" na voljeni Fulam, niže lige, kupove i mečeve reprezentacija

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45