Naš fudbaler na Farskim Ostrvima - pročitajte njegovu priču

340 03.03.2018 11:32 Volcano sport tim

Prethodnih godina brojni crnogorski fudbaleri okušali su sreću na brojnim egzotičnim destinacijama, a u sljedećoj sezoni naša zemlja imaće dvojicu igrača u elitnom fudbalskom društvu na Farskim Ostrvima. Jedan od njih Boris Došljak igraće za Klaksvik, a za portal CdM je govorio zašto je izabrao baš ovu zemlju za nastavak karijere, kakav je fudbal u maloj državi na sjeveru Evrope, da li Farani vole najvažniju sporednu stvar na svijetu ili im je ribarstvo isključiva zanimacija…

Junaku ove priče nije ovo prvo inostrano fudbalsko iskustvo. Nastupao je poljski Viđev iz Lođa, a nosio je dres i užičke Slobode. Kada su u pitanju domaći klubovi igrao je za Zabjelo, Zetu, Bokelj, Lovćen i na kraju Iskru iz koje se otisnuo u novu sportsku i životnu odiseju.

“Kad sam došao u Iskru u ljeto 2017. godine planirao sam da duže ostanem u tom klubu, ali u fudbalu je sve neizvjesno. Kolo prije kraja prvenstva dobio sam ponudu sa Farskih Ostrva da nastavim karijeru u toj zemlji. Sigurno da moje igre nisu ostale neprimijećene i da me je Bog nagradio novim poglavljem u karijeri. Trener mog sadašnjeg kluba je pomno pratio mečeve Iskre i odlučio da me dovede u Klaksvik. Nisam ni znao gdje se nalaze Farska Ostrva prije nego sto sam došao ovamo”, iskren je bio Došljak na početku razgovora za CdM.

Nekada su klubovi i reprezentacija ove zemlje služili za popravljanje gol razlike mnogo jačim timovima i nacionalnim selekcijama Evrope. Ta vremena sada su prošlost.

“Prijatno sam iznenađen kvalitetom fudbala na Farskim Ostrvima. Svi su prije svega odlično fizički spremni, a ima i dobrih igrača. U prilog tome idu rezultati njihove reprezentacije, koja napreduje i bilježi dobre rezultate. Razlike ima između našeg fudbala i ovog ovdje. Možda smo mi tehnički bolji, ali kao što kaže moj trener za igrače na Farskim ostrvima: “Mi sve to treningom nadomjestimo’. Veliki su profesionalci i svaki minut treninga koriste za usavršavanje.”

Došljak je zadovoljan prijemom u novoj sredini. Živi u malom gradu i sređenoj zemlji.

“Mjesec i po sam ovdje i imam samo riječi hvale za sve ljude od onih u klubu, do navijača. Primili su me odlično, tako da nije bilo teško da se priviknem na sve što slijedi. Ljudi su veoma dobri što se može osjetiti na svakom koraku. Grad Klaksvik nije veliki, ima oko 6000 stanovnika, ali sve funkcioniše besprekorno. Uređena zemlja i pravi model kako treba jedan narod i država da izgledaju. Pričaju svoj maternji jezik farski, a pored njega svi znaju engleski i danski. Živi se mirno, zaposlenost u zemlji je 98 odsto sto je stvarno nerealno za mene koji dolazim iz Crne Gore. Njima je glavni posao ribarstvo. Ostrvska su zemlja i čuo sam da je i najukusnija riba kada je spreme. Imaću prilike da se uvjerim u to”.

Naš internacionalac stigao je u klub koji će imati velike ambicije u sezoni koja će početi sredinom marta.

“Klub Klaksvik je najtrofejniji klub u zemlji, ali nije osvojio prvenstvo jos od 1999 godine. Posljednja dva šampionata završili su na drugom mjestu. Prošle sezone su imali isti broj bodova kao šampion, ali lošiju gol razliku. Ove godine je cilj prvo mjesto, za to se spremamo i nadam se da ćemo biti prvaci. Prvenstvo počinje 11. marta i završava se 27. oktobra. Imamo pauzu u julu, ali nećemo je iskoristiti za odmor vec za utakmice u kvalifikacijama za Ligu Evrope.”

Pored Došljaka na Farskim Ostrvima igra još jedan crnogorski fudbaler. Uz to, u klubu je nekoliko igrača sa prostora bivše Jugoslavije.

“U klubu AB Toršavn je Ivan Knežević moj bivši saigrač iz Zete. Drago mi je što je tu. Čujem se sa njim često. Udaljen je nekih sat vožnje od mene, ali nekoliko puta smo obilazili njegov grad. Sa mnom su dva Srbina i Hrvat. Lakše je kad imaš nekog da zna tvoj jezik. Oni su mi od velike pomoći.”

Boris se na prvi pogled “zaljubio” u novu sredinu i ne krije da bi volio da ostavi dubok trag na Farskim Ostrvima.

“Imam ugovor na godinu dana plus još jednu sezonu, ako obje strane budu zainteresovane za nastavak saradnje. Zadovoljan sam uslovima. Na meni je da igram dobro. Imam sve uslove za to. Tako da se nadam da cu biti pravo pojačanje. Volio da ostanem nekoliko godina ovdje i ostavim lijep trag, ali u fudbalu se nikad ne zna. Tako da gledam dan po dan i koncentrisan sam isključivo na fudbal”, zaključio je Boris Došljak.

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45