Crnogorski golman sanja svijetla Lige 1

361 03.02.2018 12:04 Volcano sport tim

Tivat nije ucrtan na mapi Crne Gore kao fudbalski centar, definitivno nije među vodećim gradovima malene balkanske ljepotice što se tiče najpopularnije sporedne stvari na svijetu, ali snovi Danijela Petkovića su krenuli upravo iz simpatičnog gradića u Boki Kotorskoj, pišu Dnevne novine.

 A ljubav na prvi pogled odmah je bio fudbal.

“Nije bilo dileme”, govori nam 24-godišnji golman, kojeg mnogi vežu više za Kotor, nego za rodni Tivat…

“Normalno je da se povezujem sa Kotorom, zato što sam počeo u Bokelju”.

Od Bokelja (2011 2014), preko Zete (2014 2015), Lovćena (2015 2016) i mađarskom MTK (2016 2017), stigao je do francuskog Lorijena. Ne da bude samo broj na papiru, već glavni šraf u borbi za plasman u Ligu 1 iz Lige 2.

“Cilj je plasman u Prvu ligu iz Druge. Tako razmišlja predsjednik kluba, ali i svi ostali. Međutim, plasman u Ligu 1 se ne potencira previše da se ne bi napravio pritisak”.

Visoki čuvar mreže je ljetos zadužio narandžastu opremu, branio je na 26 utakmica, obasipan je komplimentima, a u ponedjeljak veče u derbiju protiv lidera Remsa je bio heroj u minimalnoj pobjedi 1:0 je odbranio penal pri rezultatu 0:0…

“Bila je to stvarno velika utakmica, pravi derbi. Svi smo željeli da damo najviše što možemo, a veliki mečevi se uglavnom dobro završe za nas. Poslije odbranjenog penala, ekipa je dobila vjetar u leđa, slavili smo i osvojili tri bitna boda”, ne stavlja sebe u prvi plan reprezentativac Crne Gore.

Taj trijumf je vratio Lorijen u borbu za elitu “narandžasti” su poslije 23 kola na 6. mjestu sa 40 bodova, direktan plasman u Ligu 1 je udaljen tri boda, a baraž samo dva.

“Drugi imaju malu prednost, ali sve je moguće. Sve se mijenja. Na početku prvenstva smo bili prvi, drugi, treći… Kako se nama okrenulo, tako može i ostalima. Nema pravila. Jurićemo drugo mjesto, možda i prvo mada je Rems daleko (p.a. na plus 13), a ni taj baraž ne bi bio loš. Međutim, ima dosta da se igra, a drugo mjesto bi bilo idealno”.

Petkovićev napredak je vidan u posljednjih šest mjeseci od kada je u Francuskoj…

 “Stručni štab i treneri su izvanredni profesionalci, od jutra do mraka su na stadionu, o svemu brinu. Radi se odlično, dajem sve od sebe da budem bolji. Ima pomaka u svakom segmentu, nadam se da ću nastaviti da napredujem”, ne zadovoljava se trenutnim 194 centimetra visoki golman.

Kada su treneri na čelu sa glavnim šefom Mikelom Landroom (bivši golman Francuske, Nanta, PSŽ-a, Lila i Bastije) toliko posvećeni, to se očekuju i od prvotimaca.

“Ukratko, vojska”, sa osmijehom na licu odgovara talentovani čuvar mreže, dok prepričava kako mu protiče dan…
“Radi se dosta, ima puno putovanja, ručak i večera su u karantinu praktično obavezni. Svakodnevno se radi na tome da budemo svi bolji. Iskreno mnogo je teško, mislim da bi me spasio jedan Balkanac, jer mi malo nedostaju naši ljudi. Jednostavno, grad nešto nije živ, vrijeme je tmurno, kišovito… Ali, tu sam zbog fudbala, a kada je tako sve može da se izdrži”, vraćamo se na početak priče i klinca iz Tivta koji ne želi da odustane od svog sna.

Koliko je bilo teško iz našeg šampionata doći do Lorijena? Kluba koji je osnovan 1926, koji je prvi put elitu zaigrao 1998, koji ima pehar Ku pa iz 2002. Kluba koji nije trofejan, ali je poštovan.

“Mađarsko prvenstvo i MTK je bio taj neki moj prelaz i boravak tamo od godinu dana mi je mnogo pomogao. Jednostavno, veći je nivo od naše lige, tu se adaptiraš u profesionalizam. Nije to drastično veći profesionalizam, ali ima više ozbiljnosti’.

Danijel je kao mlad targertiran kao supertalenat. To nije promaklo Čelsiju, koji ga je dva puta zvao na probu. Pominjao se i transfer, ali do toga nije došlo. Međutim, ta priča ga nije obeshrabrila. Nastavio je da vjeruje, nije potonuo što je čest slučaj sa tinejdžerima…

“Što se tiče fudbala, dobro vidim stvari. Mogu da rezonujem i da kažem: To je dobro za mene, to nije. Kada sam bio u Čelsiju, imao sam 18, 19 godina, sve je to super i lijepo, ali…”

Ali, bili su tu Petr Čeh, Mark Švarcer…

“Kada vidiš te golmane, onda sebi kažeš: Moram nešto da uradim, mnogo više i jače da bih stigao njihov nivo. Prezadovoljan sam provedenim vremenom tamo, radom, procesom, ali znao sam da ne pripadam tamo. Bili su još Matej Delač i Džamal Blekmal u Čelsiju”, prisjeća se Petković.

I upravo su Delač i Blekmal osjetili surovost “plavaca” kao klinci Matej se seljakao po pozaj micama (sada je u Muskronu) i nikada nije dobio šansu, Blekmal takođe (sada je u Šefild junajtedu).

“Miliji mi je put koji sam odabrao. Možda nisam očekivao da ću se poslije toga zadržati još dvije godine u našoj ligi, ali tako je bilo. Put koji sam odabrao je teži, ali meni draži. Nadam se da ću nastaviti da koračam polako na dobrom putu”.

Sanjaš li o nekom klubu?

“Vežem se za kraće snove. Za početak, bilo bi lijepo da sa Lorijenom uđem u Prvu ligu”, podvukao je Danijel Petković, budućnost “hrabrih sokolova” na gol crti.

Lorijen danas (subota) igra protiv Lensa na svom Mostoaru, a mi smo Danijelu poželjeli novi trijumf. I mirnu mrežu…

Petković je prokomentarisao i grupu Crne Gore u Ligi nacija.

“Svaka od četiri ekipe (Srbija, Rumunija, Crna Gora, Litvanija) u našoj grupi u Ligi nacija ce se boriti za prvo mjesto. Tom okršaju sa Srbijom će možda dosta pažnje biti posvećeno van terena, a to ne volim. To nas igrače ne zanima”, zaključio je Petković.

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45