Platini se žalio sudu u Strazburu

228 25.01.2018 08:58 Volcano sport tim

Mišel Platini žalio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburgu na suspenziju iz fudbala zbog finansijskih malverzacija.

"Želim pravdu. Nisam uradio ništa pogrešno. Želim da se prizna moj integritet. Ovom žalbom Evropskom sudu za ljudska prava osporavam sve kazne FIFA i Suda za sportsku arbitražu. Neću odustati", naveo je 62-godišnji Platini objasnivši da je prošlog mjeseca podnio žalbu.

Etički komitet Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) suspendovao je Platinija u decembru 2015. godine na osam godina, zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara, koju je 2011. godine dobio od tadašnjeg predsjednika FIFA Sepa Blatera. Tada je navedeno da je Platini retroaktivno dobio novac za konsultantske poslove koje je obavljao za Blatera od 1998. do 2002. godine.

Posle žalbe suspenzija je umanjena na šest godina, a zatim je Sud za sportsku arbitražu u Lozani donio odluku da se suspenzija ponovo umanji i to na četiri godine.

Vrhovni sud Švajcarske je u julu odbio Platinijevu žalbu na presudu suda u Lozani.

Platini je zbog velikog skandala morao da se povuče sa mjesta predsednika UEFA i iz trke za čelno mesto FIFA.

"Smatram se žrtvom, ne samo nepravde već i političke zavjere u FIFA kako bi me spriječili da postanem predsjednik te institucije. Bio sam prijetnja za pozicije, interese i privilegije mnogim ljudima u toj organizaciji. Prije svega borim se za svoju čast i protiv nepravde. Prioritet je da se objavi da sam nevin", naveo je Platini.

Legendarni francuski fudbaler dodao je da su mu pojedine televizije ponudile da radi za njih na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali da je morao da odbije.

"Dobio sam ponude, ali moram da vas podsjetim da me je FIFA suspendovala iz fudbala", rekao je Platini.

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45