Cijela 1.CFL od 2019. pod reflektorima

464 31.12.2017 13:34 Volcano sport tim

Podgorica, Nikšić i Petrovac imaju reflektore, a uskoro će zasijati cijela Telekom 1. CFL, otkrivaju današnje Dnevne novine.

Fudbalski savez Crne Gore kreće u najozbiljniju priču od nezavisnosti države. I mnogo ranije od država iz okruženja, pošto je pojedinima trebalo po 25 godina da svuda postave reflektore, a neki to još nisu uradili.

Generalni sekretar naše kuće fudbala, Momir Đurđevac, je u razgovoru za Dnevne novine ekskluzivno otkrio planove, koji će biti od krucijalnog značaja za sve prvoligaše.

“Imamo ambiciozne planove za 2018. i 2019. godinu. A to se naročito odnosi na reflektore. Donijeli smo kapitalnu odluku: da svim prvoligašima ponudimo da imaju reflektore. Nešto slično je uradila Srbija. Međutim, sve zavisi od dogovora sa klubovima i opštinama. Spremni smo da podnesemo veći dio investicije. Zavisi od izvođača radova kojom dinamikom mogu to da odrade”, kaže Đurđevac.

Naravno, neće sve biti napravljeno preko noći, jer je postavljanje reflektora ozbiljan projekat. Teret finansiranja će preuzeti FSCG, a pronašlo se rješenje da račun za struju ne bude enorman.

“Reflektorsko osvjetljenje je veliki potrošač i vuče ogromnu energiju. Za jednu utakmicu se potroši nekoliko hiljada eura struje. Međutim, razmišljali smo da smanjimo trošak klubovima tako što bi svi uz reflektore imali agregat. Kada se stave agregati, kao što je slučaj u Petrovcu i Nikšiću, onda se utakmica pod reflektorima može odigrati za trošak od 200-300 eura”, rekao je Đurđevac.

Prva u red od svih prvoligaša bez osvjetljenja stala je Zeta, zahtjev je prihvaćen na nedavno održanom Izvršnom odboru, kada su klubovi pozvani da pristupe izgradnji reflektora.

“Svi prvoligaši moraju da odrade projekat za reflektore, jer konstrkucija ne može da bude svuda ista. Zavisi od stadiona. Visina investicije zavisi od visine stubova, jer je to jedan od skupljih djelova”.

Dakle, u doglednom periodu nas čeka više večernjih utakmica. To će biti olakšavajuća okolnost za sve, jer su tropske vrućine na startu sezone pobjeđivale fudbal.

“Namjera nam je da se utakmice igraju od 20.00 ili 20.30 časova. To je ideja. Baš zbog tih vrućina od plus 40”, jasan je generalni sekretar FSCG, koji je podvukao…

“Nijedan plan nismo saopštili, a da je ostalo mrtvo slovo na papiru. Imamo tri stadiona sa reflektorima (Petrovac, Podgorica, Nikšić), a do 2019. godine možemo da ih imamo desetak”.

Godina velikih izazova je tek pred FSCG, a u prošloj su viđeni brojni pomaci…

“Uložili smo značajna sredstva na stadionu Trešnjica, te na terenima u Rožajama, Beranama i Cetinju. Berane će moći da se ponosi stadionom, a stadion u prijestonici će biti jedna lijepa priča. Neće samo Lovćen i Cetinje tu igrati utakmice, već i naše mlade selekcije, a zašto ne i A reprezentacija neke manje mečeve”.

Momir Đurđevac se osvrnuo na stadione u Tuzima, Nikšiću i Lješkopolju koji će uskoro izgledati pristojno.

“Razgovori sa predstavnicima opštine Tuzi i Dečića o terenu su u poodmakloj fazi, a plan je da to bude jedan lijep kompleks, a ne mala tribina. Što se tiče Nikšića, gradonačelnik Grbović je najavio da je zapadna tribina prioritet, a FSCG je spreman da uđe u investiciju. I još nešto – aktivno učestvujemo u radovima Mladosti iz Lješkopolja. Mladost radi na tribini, a mi ćemo im pomoći oko stolica i natkrivanju tribine”

FSCG je u prethodnom periodu klubovima obezbijedio dobre uslove za treninge, a sada će se okrenuti publici, medijima…

“Pravimo određene pomake što se tiče uslova za gledaoce. Mnogo bi više uradili uz pomoć klubova, jer nekada FSCG djeluje kao građevinska firma. Svuda gradimo iz svog budžeta. I projekte koje smo radili za svoje potrebe (Kuća fudbala, Trening kamp) radili smo iz sopstvenih izvora. Nismo uzimali iz razvojnih projekata Uefe i Fife, već smo to umjeravali prema infrastrukturi klubova”.

Deset godina je za nama. Koliko je za taj period urađenog neurađenog?

“Možemo da kažemo da je napravljen veliki pomak, ako uporedimo na kakvim terenima su igrane utakmice 2006. na Lugovima, u Kotoru ili u Tuzima… A na kakvim se igra danas. Nije to sjajno, zaostajemo, ali zašto?”, postavio je Đurđevac pitanje, da bi ponudio odgovor…

“Na početku naše lige, od 12 klubova samo njih četiri pet je imalo kakve takve uslove za trening, a to je bila zaostavština iz bivše države. Zato zaostajemo za regionom. I zbog svega toga smo se opredijelili da prvo stvorimo normalne uslove za trening seniorskih ekipa”, poentirao je gensek FSCG Đurđevac.

Nacionalni stadion je boljka i tema fudbalske Crne Gore. I da pojasnimo FSCG je tu nemoćan, pošto država vodi glavnu riječ oko projekta. Pomaka nema, a svima je jasno koliko je komplikovano organizovati veliki meč pod Goricom, jer je stadion neuslovan…

“Čini mi se da još postoji dilema u Crnoj Gori i opštini Podgorica da li postojeći stadion rekonstruisati ili napraviti novi. Kada je riječ o rekonstrukciji, misli se na istočnu tribinu, podizanje kapaciteta na 16 17 hiljada. Praktično, šminkanje za Budućnost i ostale klubove, kao i za reprezentaciju, pa kad se stvore uslovi da se napravi novi stadion”, rekao je Momir Đurđevac, koji je kao i cijela javnost za novi stadion.

“Iskreno, odmah sam za drugu varijantu, jer vrijeme pokazuje da većina saveza u Evropi ima zaokruženo pitanje Nacionalnog stadiona”.

Selektor Ljubiša Tumbaković je prije par dana u društvu Momira Đurđevac produžio ugovor na još dvije godine, a prilikom tog susreta je poručio da želi dvije prijateljske utakmice u martu, jednu krajem maja i jednu početkom juna.

“Privodimo kraju dogovor sa Turskom da u martu bude naš gost. I mi i Slovenci smo zainteresovani da konačno dođe do revanša (22. avgusta 2007. u Podgorici je bilo 1:1). Ima interesovanja, ali sačekaćemo žrijeb 24. januara za Ligu Nacija. Nakon toga ćemo detaljnije o budućim rivalima za mart, maj i jun”, jasan je Đurđevac.

O renoviranju Kampa FSCG

“Želimo da napravimo tribinu od čvrstog materijala, koju cemo da pokrijemo, obezbijedimo uslove za novinare, VIP sektor i sve preduslove za direktan TV prenos, jer želimo da se na Starom aerodromu igraju zvanične utakmice svih mlađih kategorija i ženskog fudbala. Takođe, postojeće svlačionice ćemo podići za sprat, gdje će se napraviti velnes centar za oporavak igrača

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45