Kanteru četiri godine zatvora

306 20.12.2017 02:26 Volcano sport tim

Košarkaš Njujork Niksa Enes Kanter više nikad ne smije da se vrati u domovinu Tursku, jer će u suprotnom završiti u zatvoru. Turska državna novinska agencija tvrdi da javni tužioci zahtijevaju da Kanter bude osuđen na četiri godine zatvora zbog vrijeđanja predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana na Tviteru, tokom juna 2016.

Kanter otvoreno podržava Erdoanovog najvećeg protivnika Fetulaha Gulena, koga je Turska označila kao organizatora neuspjelog puča prošle godine. On je zbog toga zadržan u Rumuniji prošlog maja jer mu je Turska suspendovala pasoš, ali se vratio u SAD zahvaljujući intervenciji američkih zvaničnika. On je čak neformalno promijenio prezime u Gulen. 

Kanter ima 25 godina, rođen je u Švajcarskoj, gdje je njegov otac bio profesor na Univerzizetu Cirih. Potom su se preselili u Tursku gdje mu je otac bio zaposlen na Univerzitetu Trakija u Erdinama, odakle je otpušten nakon pomenutog puča. U NBA je stigao 2011. kada ga je kao trećeg pika na draftu izabrala Juta. Dvije godine je proveo i u Oklahomi, koja ga je prošlog septembra trejdovala u Nikse. 

Zbog podrške Gulenovom pokretu prije nekoliko godina je izgubio mjesto u reprezentaciji Turkse, pa ga tako tadašnji selektor Ergin Ataman nije zvao za Eurobasket 2015.

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45