FIBA odbila predlog Evrolige

243 22.09.2017 11:31 Volcano sport tim

Nastavlja se ''rat'' između FIBA i Evrolige, odnosno Evropske asocijacije klubova (EKA). Čelnici Evrolige juče su izašli sa predlogom kalendara kojim bi reprezentativna košarka dobila mjesec i po dana u julu i avgustu, kojim bi se izbjeglo obesmišljavanje kvalifikacija koje kreću u novembru. FIBA je, međutim, danas ekspresno odgovorila na predlog Evrolige i odbila ga.

- FIBA je primila k znanju predlog Evrolige i smatra ga samo dijelom taktike obmanjivanja u trenucima kada se EKA zbog kreiranja svog kalendara našla pod istragom Evropske komisije. Predlog koji dolazi samo samo dva mjeseca pred početak kvalifikacija za Mundobasket je neozbiljan i neprihvatljiv. Inače, taj predlog pokušava da još više suzi prostor za reprezentazivnu košarku i smanji ga na samo četiri sedmice, u odnosu na 32 sedmice klupske košarke. FIBA želi da podvuče da je problem nastao zbog nerazumnih odluka EKA.

- FIBA kalendar takmičenja za period 2017-2021 je određen poslije konsultacija koje su trajale do 2014. godine. Posle dugačkih konsultacija sa predstavnicima 213 nacionalnih saveza, usvojen je ovakav kalendar takmičenja sa kojim su se svi složili.

- FIBA je 2015. godine saopštila sve datume kalendara kako bi sve lige imale dovoljno vremena da se prilagode.

- U jesen 2016. godine EKA je na svoj unilateralan način proširila kalendar takmičenja potvrđujući usmeno i pismeno FIBI i Evropskoj komisiji da ''ni na koji način neće sprječavati ili ograničavati učešće igrača u reprezentativnim selekcijama''.

- U proljeće 2017. godine, domaće lige u Evropi su potvrdile da će prilagoditi kalendar takmičenja za dobrobit nacionalnih timova.

- Ipak, prije nekoliko sedmica, EKA je promijenila svoj stav i predložila svojim članovima kalendar koji se namjerno preklapa sa terminima kvalifikacija za Mundobasket.

EKA izbjegava da pomene ključnu stvar: da je mogla da promijeni samo dva termina svojih takmičenja u novembru i ferbuaru čime bi riješila problem koji je sama napravila. EKA je prošle sezone odlučila da uvede pet nedjeljnih termina koji imaju dvostruki program sa po dvije utakmice sedmično. Mogla je ove sezone da počne sezonu sedam dana ranije i da uvede još jedan dupli nedjeljni termin, čime bi bilo izbjegnuto preklapanje sa FIBA terminima u novembru i februaru. Druge alternative su takođe bile moguće. Ali, suština je da EKA reprezentativnu košarku smatra nepotrebnom i smetnjom. Zato želi da je ograniči na kratak period ljeti i da je marginalizuje. EKA drži ključeve u rukama, može da izbjegne preklapanje kalendara i da oslobodi igrače i klubove iz ove nepravdene situacije - navodi se, između ostalog, u saopštenju FIBA.

Uz saopštenje je priložen i dokument potpisan od strane Đordija Bertomuea kojim garantuje da ni na koji način neće sprječavati ili ograničavati igrače od učešća u reprezentativnim selekcijama.

TIP 1X2
TIP DANA
Kristal Palas VS Brajton
16.12.2019 20:45